WIELKIE KOMPOSTOWANIE

Chcemy ułatwić Ci kompostowanie.

Przekonaj się, że jest to proste i wykonalne nawet w mieście.

Kompostowanie to świetny sposób na lokalne wykorzystanie odpadków kuchennych, ekologiczny domowy recykling. Kompost jest bardzo ważny jako surowiec do uprawy własnej żywności.

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Oddam Odpady łączą siły, aby w atrakcyjny sposób przekazać Ci wiedzę i doświadczenie specjalistów oraz wesprzeć w stawianiu pierwszych kroków.

Poznaj sposoby na łatwe kompostowanie i miej korzyści!

Projekt współtworzymy z Ogrodem Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego

ogrodbotanicznyuw

ZACZNIJ DZIAŁAĆ

Dołącz do grupy na Facebooku

 

Aby ułatwić Ci kontakt z innymi praktykami kompostowania powstała grupa na Facebooku, w której śmiało możesz zadawać pytania i dzielić się swoimi doświadczeniami.

Spotkasz tam zarówno osoby zaczynające swoją przygodę z kompostem jak i praktyków między innymi z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego, Polskiego Instytutu Badawczego Permakultury, stowarzyszenia Biorecykling i edukatorów Oddam Odpady.

Jeśli znasz się na kompostowaniu i chcesz pomóc innymi zacząć przygodę – dołącz do grupy!

Wątki w grupie Wielkie Kompostowanie

Cześć,

Na wstępie dzięki za przyjęcie do grupy.
Co by nie zaśmiecać, aktualnie prowadzę kompostownik w mieszkaniu. Pojemnik z dżdżownicami kalifornijskimi.

Mam parę pytań, na które szukam odpowiedzi:
1) Czy mogę im podać tekturę bieloną z czarnym nadrukiem (pudełko po pizzy)?
2) Resztki po kiszonkach (ogórki, kapusta) są ok?
3) Gotowany ryż, kasza oczywiście bez sosów, ok?
4) Jak dużo fusów od kawy można im dziennie podawać (dostosować masę fusów do ilości robali? (mam fajny dostęp do fusów z ekspresu w pracy).

Dzięki za Waszą pomoc 🙂
... Rozwiń tekstZwiń tekst

Zobacz na Facebooku

Kompostowanie na balkonie

Witajcie 😊 Pod wpływem wpisu o kompostowaniu w worku na blogu Niepodlewam dojrzewa we mnie myśl o założeniu kompostownika na balkonie. Nie jestem jednak pewna, czy worek się sprawdzi. Czy ktoś z Was tak kompostuje? Może lepiej jednak zainwestować w typowy kompostownik?
Kolejna sprawa - czy kompost przetrwa zimę na balkonie? Mam dwa balkony - na wysokości dwugiego i trzeciego piętra, ten wyższy jest niezadaszony ("patelnia"). Kompostować chcę roślinne, surowe resztki z kuchni i balkonu oraz ziemię po tegorocznych roślinach, kompost chcę wykorzystać pod rośliny na przyszły rok. Ma to w ogóle szansę powodzenia?
... Rozwiń tekstZwiń tekst

Zobacz na Facebooku

Metoda "chop & drop" to ściółkowanie i kompostowanie w miejscu gdzie już rosną drzewa lub krzewy. A w bonusie, prosty sposób na ukorzenianie sadzonek niektórych drzew. Permakultura - wyjaśnia Nowacki. Zapraszam 🙂 ... Rozwiń tekstZwiń tekst

O tym jak ukorzeniać sadzonki drzew z obciętych gałęzi oraz o wykorzystaniu nadmiaru biomasy do ściółkowania i tworzenia żyznej gleby, permakulturową metodą "chop & drop", dowiesz się z kol...

Zobacz na Facebooku

Odkryłam dzisiaj że w moim kompostowniku nie ma ŻADNEJ dżdżownicy! Wiosną wrzuciłam tam tysiąc kalifornijskich 😞 Jak to w ogóle możliwe? Żeby w wilgotnej, czarnej materii nie było ani jednej? Nawet gdy kopałam dół w trawniku na ' gorącą grządkę' pod foliakiem w tej ubitej ziemi były! Kompostownik murowany, spód wyłożony siatką na krety 😞 jestem zdruzgotana. (ale kompost się zrobił)ii tm ... Rozwiń tekstZwiń tekst

Zobacz na Facebooku

Dzisiaj sąsiad na RODos ostrzegł mnie, nie muszę powybierać słomę spod truskawek przed zimą, bo mi spleśnieje. A ja mam wszystkie grządki w sianie, zrębkach i słomie 😁 I jeszcze planuję dołożyć na jesień warstwę, bo to od tego sezonu jest 'no dig garden'. Coś jeszcze polecacie fajnego, permakulturowego na zimę dla ogródka? ... Rozwiń tekstZwiń tekst

Zobacz na Facebooku

O grupie dowiedziałem się od Kaśki B., która prężnie działa dzisiaj w Cieszynie. Dziękuję za przyjęcie, działka 40 arów, kompostownik 5x3x1,5 m trawa koszona co tydzień plus odpadki z kuchni. Widzę, że muszę dużo poczytać 😉pozdrawiam ... Rozwiń tekstZwiń tekst

Zobacz na Facebooku
leki_pszoki_oddamodpady

Odwiedź pobliski Otwarty Kompostownik

Sprawdź na mapie, czy w Twojej okolicy znajduje się Otwarty Kompostownik, w którym możesz zostawić swoje odpadki kuchenne i balkonowe.

Poznaj różne perspektywy

5 czerwca odbyło się spotkanie Green Talks Polska dotyczące miejskiego kompostowania. Dwie godziny rozmów z ekspertami o roli kompostowania w gospodarce o obiegu zamkniętym, związkach z bezpieczeństwem żywnościowym, funkcją w działaniach społecznych oraz innowacyjnych metodach przetwarzania bioodpadów przy pomocy owadów.

Zapraszamy do obejrzenia transmisji ze spotkania. Prezentacje zaczynają się od 25 minuty nagrania załączonego obok.

JUŻ ZA CHWILĘ

ABC kompostowania

Skorzystaj z wiedzy specjalistów. Przez najbliższe tygodnie będziemy udostępniać krótkie artykuły dotyczące wybranych zagadnień kompostowych. Dla każdego z tematów odbędzie się webinar, żebyś na żywo mógł zadać pytania ekspertom.

Dowiesz się między innymi:

  1. Co to jest kompostowanie i dlaczego warto to robić?
  2. Kompostowanie w ogrodzie
  3. Kompostowniki dżdżownicowe
  4. Kompostowanie z użyciem emów / bokashi

Prosimy Cię o chwilę cierpliwości. Pierwsze artykuły pojawią się tutaj w połowie kwietnia.

Załóż sąsiedzki kompostownik

Już na początku kwietnia w tym miejscu pobierzesz bezpłatny poradnik, który pomoże Ci w założeniu sąsiedzkiego kompostownika. Publikacja zawierać będzie między innymi informacje przydatne w tworzeniu inicjatywy sąsiedzkiej i działaniach organizacyjnych, bazując na doświadczeniach praktyków.

Jan Kahanek CC 0.0 via Unsplash

Zostaw swojego maila a poinformujemy Cię, gdy przewodnik będzie dostępny

Studium przypadku

Przeprowadzimy badania i warsztaty z wybranymi wspólnotami sąsiedzkimi w Warszawie. Efektem będą między innymi ogólnodostępne projekty kompostowników sąsiedzkich. Chcemy podzielić się z Tobą doświadczeniami bo wierzymy, że ułatwią Ci zorganizowanie podobnej inicjatywy w Twoim sąsiedztwie.

iza-kompostownik

Wystawa

Elementem projektu Wielki Piknik – Wielkie Pytania będzie wystawa artystyczna poświęcona tematom dotyczącym żywności,  także zapobiegania jej marnowaniu oraz kompostowania. Działania prowadzone w ramach Wielkiego Kompostowania staną się inspiracją dla twórców, których prace będzie można obejrzeć na wystawie.

O WIELKIM KOMPOSTOWANIU

Wielkie Kompostowanie jest owocem współpracy Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego i Oddam Odpady. Prowadzone przez nas działania edukacyjne są komplementarne, dlatego łączymy siły żeby w atrakcyjny i merytoryczny sposób pomóc Ci w kompostowaniu.

W lipcu 2016 roku drużyna Oddam Odpady rozpoczęła projekt Otwarte Kompostowniki w poszukiwaniu miejsc wspólnego kompostowania przez mieszkańców. W styczniu 2017 Ogród Botaniczny UW wystartował z dwuletnim projektem dotyczącym bezpieczeństwa żywności, kładąc duży nacisk na tematy związane z kompostowaniem.

big_picnic_rgb_colour-small-var-1

„Wielki Piknik: Wielkie Pytania – Angażowanie społeczeństwa w Odpowiedzialne Badania i Innowacje (RRI) w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego” to nowy, trzyletni projekt Unii Europejskiej dotyczący bezpieczeństwa żywnościowego, utworzony w ramach programu Horyzont 2020. Obejmuje 18 instytucji europejskich oraz jedną afrykańską, koordynowanych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Ogrodów Botanicznych (BGCI). Jego głównym celem jest rozpoczęcie publicznej debaty na temat globalnych i lokalnych problemów żywnościowych oraz próba wspólnego wypracowywania rozwiązań. Wielki Piknik obejmuje różnego rodzaju działania, aktywności, spotkania informacyjne, między innymi zaprojektowanie podróżujących wystaw osadzonych w lokalnym kontekście oraz zorganizowanie kawiarni naukowych, umożliwiających dialog między mieszkańcami, naukowcami i decydentami.

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego jest jedną z instytucji uczestniczących w projekcie, i jako taki staje się odpowiedzialny za jego realizację w Warszawie i okolicach.

Więcej o projekcie na stronie Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.

Strona projektu Big Picnic.

Gdzie są "Otwarte kompostowniki" facebook

Przez dwa miesiące drużyna Oddam Odpady zbierała informacje o lokalizacjach publicznie dostępnych kompostowników. Do września 2016 udało się znaleźć 14 aktywnie działających, a ich dokładne lokalizacje zostały umieszczone na Mapie. Akcja wzbudziła duże zainteresowanie lokalnych aktywistów z całej Polski. Aby wesprzeć osoby zakładające Otwarte Kompostowniki w swojej okolicy powstaje „Przewodnik zakładania sąsiedzkiego otwartego kompostownika” tworzony we współpracy z opiekunami już działających kompostowników.

„Otwarty kompostownik” to miejsce, do którego każdy może nieodpłatnie przynosić odpadki kuchenne (np. obierki warzyw i owoców) wyprodukowane we własnym domu. Opiekunowie kompostowników ustalają na jakich zasadach mieszkańcy mogą korzystać z „otwartego kompostownika”, a w szczególności co można do niego wrzucać i w jakich godzinach oddawać odpadki. Działanie kompostownika pomaga zmniejszyć ilości wywożonych odpadów na wysypiska i do spalarni oraz wytworzyć zdrową glebę blisko naszych domów.

Więcej o akcji Otwarte Kompostowniki.

Organizatorzy

Partnerzy

To co, kompostujemy? 😉